Insectes


A continuació teniu una col·lecció d'insectes fotografiats a la muntanya del castell. La classificació s'ha fet, principalment, gràcies al llibre de Xavier Canyelles Insectes de les Illes Balears, de l'Editorial Moll, dins la col·lecció Manuals d'introducció a la naturalesa, 14, any 2003. Es troben ordenats per ordre alfabètic de l'espècie.


Nom científic:  Apis mellifera L.

Nom popular: abella de la mel

Ordre: Hymenoptera

Família: Apidae

Apunts: És freqüent veure el nom científic com Apis mellifica. Els dos noms foren donats per Linné. El primer, que tanmateix preval per més antic, significa abella que porta mel, però en adonar-se que en realitat portava pol·len, va canviar a mellifica, que significa abella que fabrica mel. A la imatge, feta el setembre, libant flors de xiprell.


Nom científic: Cerambyx cerdo mirbeckyi 

Nom popular: banyarriquer

Ordre: Coleoptera

Família: Cerambycidae

Apunts: segurament l'escarabat més gran de la muntanya del castell. Les seves larves viuen dins la fusta dels arbres o entre aquesta i l'escorça. Poden arribar a ser un problema per les alzines, fusta per la qual té preferència. Tal i com es veu a la foto, és quasi tot negre excepte els extrems dels èlitres que són més vermellosos.


Nom científic: Charaxes jasius L. 

Nom popular: papallona de l'arbocera

Ordre: Lepidoptera

Família: Nymphalidae

Apunts: Papallona gran, que apareix en llocs on hi ha arboceres. La de la imatge és de Banyalbufar, però la papallona avistada al castell enrevoltava una de les poques arboceres dels boscos dels sud, part davall de la presó dels Moros. Vista el 30 de juny de 2015.


Nom científicLasiommata megera 

Nom popular: papallona del margall

Ordre: Lepidoptera

Família: Nymphalidae

Apunts: papallona bastant comú, tant al pla com a la muntanya (està citada fins a 2000 m), bona de veure durant tot l'estiu i també una mica abans i després. Li agrada prendre el sol, tal i com fa a la imatge, ben orientada.

Fotografia: 5 d'octubre de 2014. Al mirador de s'Orengar


Nom científicOryctes nasicornis L.

Nom popular: escarabat rinoceront, candeler o del dimoni

Ordre: Coleoptera

FamíliaScarabaeidae

Apunts: un dels escarabats més grans de Balears (juntament amb l'escarabat de Sant Joan), característic pel seu cos allargat, de color bru vermellenc i amb una banya pronunciada especialment gran en els mascles.

Fotografia: vora l'avantmurada del castell, 23 de juny, la nit de Sant Joan de 2017


Nom científicPhylan semicostatus 

Nom popular: no n'hi conec.

Ordre: Coleoptera

Família: Tenebrionidae

Apunts: escarabat relativament petit, endèmic de Mallorca, Menorca i Cabrera.


Nom científic: Timarcha balearica 

Nom popular: escarabat de sang, monja

Ordre: Coleoptera

Família: Chrysomelidae

Apunts: escarabat arrodonit, d'un color verd metal·litzat ben atractiu, propi de les muntanyes, i endèmic de Mallorca i Menorca. S'alimenta principalment de la família de les rubiàcies (a la imatge, precisament en una Rubia angustifolia també endèmica).


Nom científicVespula vulgaris 

Nom popular: vespa (comuna)

Ordre: Hymenoptera

Família: Vespidae

Apunts: és la vespa més comuna. Com altres del seu gènere, s'alimenta de nèctar i fruita, però també d'altres insectes i erugues. A la imatge, es veuen les poderoses mandíbules amb les que trosseja un bocí de cuixot dolç per portar-lo al vesper.